21 juni 2024 Laurent Bruggeman

Parkeren tijdens de Gentse Feesten: Een overzicht

De Gentse Feesten zijn een jaarlijks hoogtepunt in Gent, waarbij de stad tot leven komt met muziek, cultuur en feestelijkheden. Echter, de drukte kan het parkeren een uitdaging maken. 

Om je bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben we een uitgebreide gids samengesteld. Van feestparkings en openbaar vervoer tot fietsenparkings en de lage-emissiezone, we bieden je de beste tips en adviezen. 

Lees verder om te ontdekken hoe je zonder stress kunt genieten van de Gentse Feesten en het maximale uit je bezoek haalt.

Ga niet met de wagen naar het centrum

Tijdens de Gentse Feesten is het centrum van de stad erg druk en niet bereikbaar met de wagen. Parkeerplaatsen rond de feestzone zijn allemaal voorbehouden voor bewoners. Bezoekers met een gratis bezoekersticket en personen met een beperking mogen hier ook niet parkeren.

Er zijn voor de Gentse Feesten speciale feestenparkings met een vlotte verbinding naar het centrum. Alle parkings zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, behalve de parking aan de watersportbaan.

Feestenparkings rond Gent

Parkeren tijdens de gentse feesten

Bron: Stad Gent

Alle P+R zones rond Gent worden tijdens de Gentse Feesten ingericht voor bezoekers. Deze parkings bieden een veilige en betaalbare plek om je wagen te parkeren, met goede verbindingen naar het centrum. 

Deze parkings zijn makkelijker bereikbaar dan de binnenstad. Dankzij frequente pendelbussen en trams kun je snel en eenvoudig naar het hart van de festiviteiten reizen.

Overzicht van de verschillende feestparkings

  • The Loop – Adolphe Pégoudlaan
  • Lübeckstraat
  • Oostakker – Antwerpsesteenweg 956
  • Watersportbaan – Zuiderlaan 
  • Arsenaal – Brusselsesteenweg 602
  • Gentbrugge E17 – Land Van Rodelaan / Brusselsesteenweg
  • Sint-Pietersstation (betalend) – Sint-Denijslaan
  • Ledeberg (betalend) – Hundelgemsesteenweg 2B

Alle parkings zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (bus en tram). De reistijd naar het centrum ligt gemiddeld tussen de 10 en 20 minuten. 

Hou rekening met de lage emissiezone (LEZ)

Gent heeft een lage-emissiezone (LEZ) ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tijdens de Gentse Feesten is het belangrijk om te controleren of je wagen aan de emissienormen voldoet om boetes te vermijden. De LEZ-regels gelden voor het hele stadscentrum en worden strikt gehandhaafd. 

Voor meer informatie over de regels en om te controleren of je voertuig toegang heeft, bezoek je de website van de stad Gent.

Maak gebruik van het openbaar vervoer om te pendelen tussen je wagen en het centrum

Vanaf de feestparkings kun je eenvoudig met het openbaar vervoer naar het centrum van Gent reizen. Bussen en trams rijden frequent en brengen je snel naar de festiviteiten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over verkeersdrukte of parkeerproblemen. 

Deze pendeldiensten zijn speciaal opgezet om je bezoek aan de Gentse Feesten zo aangenaam mogelijk te maken. Plan je reis van tevoren en maak gebruik van de De Lijn-app of bekijk de dienstenregeling op de website van De Lijn.

Feestbussen

Tijdens de Gentse Feesten zorgt De Lijn voor vlotte, veilige en comfortabele vervoersmogelijkheden met bus en tram. Speciaal voor de feesten worden er ’s nachts Gentse Feestenbussen ingezet die bezoekers naar de P+R zones brengen. 

De tram T1 biedt 24 uur per dag vervoer van Flanders Expo en Gent-Sint-Pieters naar het centrum (Koophandelsplein) en terug. 

Met deze diensten kun je zorgeloos genieten van de festiviteiten zonder je druk te maken over vervoer in en naar het centrum. Voor gedetailleerde informatie en dienstregelingen, raadpleeg de website van De Lijn of Stad Gent. 

Fietsenpakings voor de Gentse feesten

Wil je de Gentse Feesten echt ervaren? Kom dan met de fiets! 

Tijdens de Gentse Feesten kun je je fiets veilig stallen in bemande fietsparkings op -1 en -2 van de Sint-Michielsparking, in het Sint-Lievenscollege of in de Maaseikstraat/Bisdomplein. Deze parkings zijn 24 uur per dag open en bemand. Alternatieve overdekte fietsparkings vind je onder de Vooruit, de bibliotheek De Krook en het stadskantoor op de Zuid. Onbemande stallingen zijn beschikbaar op diverse locaties in de stad.

Heb je geen eigen fiets? Geen probleem.

In Gent kun je eenvoudig oranje stadsfietsen van Donkey Republic, blauwe elektrische fietsen van Dott, of groene elektrische fietsen van Bolt huren via hun apps. Ook Blue-Bikes zijn beschikbaar vanaf Gent Sint-Pieters en Gent Dampoort.

Voor extra gemak zijn er extra fietsen beschikbaar bij stations en P&R’s. Huur ook een fiets bij De Fietsambassade op locaties zoals Gent Sint-Pieters, Gent Dampoort en onder De Krook.

Veelgestelde vragen

Is parking Reep bereikbaar tijdens Gentse Feesten?

Als je met de wagen naar de Gentse Feesten komt kan je deze parkeren op een van de Feestenparkings rond Gent. Vanaf deze zones vertrekken bussen en trams die je naar het centrum kunnen voeren. 

Is de Gentse Feesten gratis?

Ja, de meeste evenementen en activiteiten tijdens de Gentse Feesten zijn gratis toegankelijk voor iedereen.

Waar kan ik gratis parkeren in Gent?

Gratis parkeren kan op bepaalde P+R-terreinen (Park & Ride) aan de rand van de stad. Deze locaties bieden gemakkelijke toegang tot het openbaar vervoer naar het centrum.

Spark-Host
worden?
Samen maken we het beste van je beschikbare parkeermogelijkheden.

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Belgische Kust