31 mei 2024 Laurent Bruggeman

Investeren in parkeerplaatsen: Voor- en nadelen

Heb je ooit overwogen om te investeren in parkeerplaatsen? Wat op het eerste gezicht een eenvoudige en ongebruikelijke keuze lijkt, biedt verrassend veel voordelen en een stabiele bron van inkomsten. 

In deze blog duiken we diep in de parkeerplaatsinvesteringen en ontdekken we waarom steeds meer slimme beleggers kiezen voor deze unieke vorm van vastgoed. 

Wil je ook meer rendement halen uit je vastgoed? Lees dan zeker verder om de voor- en nadelen te ontdekken en te zien of investeren in parkeerplaatsen iets voor jou is!

Waarom investeren in parkeerplaatsen?

Parkeerplaatsen bieden een aantrekkelijke investeringskans vanwege hun eenvoud en potentieel voor stabiele inkomsten. In stedelijke gebieden, waar ruimte schaars is, blijft de vraag naar parkeerplekken constant hoog. Deze schaarste drijft de prijzen op en zorgt voor een betrouwbare stroom aan huurders. 

Daarnaast is het beheer van parkeerplaatsen minder complex dan dat van traditionele vastgoedbeleggingen. Er zijn geen huurders die onderhoud of reparaties nodig hebben, en de algemene onderhoudskosten zijn veel lager. 

Dit maakt parkeerplaatsen niet alleen een interessante optie voor ervaren investeerders, maar ook voor beginners die hun eerste stappen in de vastgoedwereld willen zetten zonder zich zorgen te maken over de complexiteit van grotere vastgoedprojecten.

Voordelen van investeren in parkeerplaatsen

Lage instapkosten

Het investeren in parkeerplaatsen vereist over het algemeen een lagere initiële investering dan traditionele onroerend goed, zoals woningen of commerciële panden. Dit maakt het toegankelijker voor een breder publiek. 

In veel gevallen kun je voor een fractie van de prijs van een woning al een parkeerplaats kopen. Vaak zijn er al mogelijkheden tussen de € 10.000 en € 30.000. Dit betekent dat je minder kapitaal nodig hebt om te beginnen met investeren, wat het risico verlaagt en het mogelijk maakt om je investeringen te diversifiëren. 

Bovendien zijn de kosten voor onderhoud en beheer van parkeerplaatsen aanzienlijk lager, wat bijdraagt aan het totale kostenplaatje.

Stabiele inkomstenstromen

Parkeerplaatsen kunnen een constante bron van inkomsten genereren. De vraag naar parkeerplaatsen blijft stabiel, vooral in drukke stedelijke gebieden waar de beschikbare ruimte beperkt is. Dit betekent dat je een constante stroom aan huurinkomsten kunt verwachten zonder schommelingen. 

Daarnaast kunnen parkeerplaatsen vaak tegen relatief hoge tarieven worden verhuurd, vooral in gebieden met een hoge parkeerdruk. Denk maar een toeristische plaatsen, grootsteden en de kust regio.

Minder onderhoud

In tegenstelling tot gebouwen, hebben parkeerplaatsen weinig onderhoud nodig. Geen zorgen over lekkende daken of kapotte verwarmingssystemen – simpelweg een goede belijning volstaat vaak. 

Het onderhoud dat nodig is, zoals het opnieuw asfalteren van het terrein of het onderhouden van de belijning, is relatief goedkoop en eenvoudig te plannen. Dit betekent dat je minder tijd en geld kwijt bent aan het beheer van je investering, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor beleggers. 

Daarbovenop zijn er minder juridische en administratieve verplichtingen vergeleken met het verhuren van woon- of bedrijfsruimte.

Flexibiliteit in verhuur

Je kunt je parkeerplaatsen gemakkelijk verhuren aan verschillende doelgroepen, van individuele automobilisten tot bedrijven die meerdere plekken nodig hebben voor hun personeel. Deze flexibiliteit betekent dat je je aanbod kunt aanpassen aan de vraag in de markt. 

Zo kun je bijvoorbeeld speciale tarieven aanbieden voor lange termijn huurders, of juist hogere tarieven rekenen tijdens evenementen of piekuren. Dit geeft je de mogelijkheid om je inkomsten te optimaliseren en het risico van leegstand te minimaliseren. 

Weinig leegstand

Door de constante vraag naar parkeerplaatsen is de kans op leegstand laag. Zeker in drukke stedelijke gebieden is er altijd behoefte aan extra parkeerruimte. Zelfs in tijden van economische onzekerheid blijft de vraag naar parkeerplaatsen stijgen, aangezien mensen altijd een veilige plek nodig hebben om hun voertuigen te parkeren. Dit betekent dat je minder risico loopt op leegstand en daardoor een consistentere inkomstenstroom kunt verwachten. 

Nadelen van investeren in parkeerplaatsen

Beperkte waardestijging

Hoewel parkeerplaatsen stabiele inkomsten kunnen bieden, is de potentiële waardestijging vaak beperkt vergeleken met andere vormen van onroerend goed. De waarde van een parkeerplaats is in grote mate afhankelijk van de locatie en de vraag naar parkeerplekken in die specifieke omgeving. 

In tegenstelling tot woningen of commerciële panden, die in waarde kunnen stijgen door renovaties of verbeteringen, hebben parkeerplaatsen minder mogelijkheden voor waardevermeerdering. De waarde kan stijgen als de vraag naar parkeerplaatsen in een gebied toeneemt, bijvoorbeeld door nieuwe ontwikkelingen of veranderingen in de buurt, maar dit is vaak minder voorspelbaar en minder dan bij andere vastgoedtypes. 

Ook kunnen factoren zoals economische recessies of veranderingen in mobiliteitsgedrag (bijvoorbeeld een verschuiving naar openbaar vervoer of fietsinfrastructuur door LEZ-zones) de vraag naar parkeerplaatsen verminderen en daardoor de waarde van je investering negatief beïnvloeden.

Potentiële kosten voor onderhoud en verbeteringen

Hoewel onderhoudskosten laag zijn in vergelijking met traditionele vastgoedbeleggingen, kunnen er kosten opduiken. Denk maar aan het opnieuw asfalteren van het terrein, het verbeteren van de beveiliging of het installeren van een laadpaal voor elektrische voertuigen.

Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en moeten worden meegenomen in je investeringsbeslissing. Veranderingen in de regelgeving of technologische ontwikkelingen, zoals de opkomst van nieuwe elektrische voertuigen, kunnen extra investeringen vereisen in de infrastructuur. 

Dit betekent dat je een reservefonds moet aanhouden voor uitgaven om ervoor te zorgen dat je parkeerplaats in goede staat blijft en aantrekkelijk blijft voor huurders. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om de waarde van je investering te behouden en om te voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot dure reparaties.

Afhankelijkheid van locatie en vraag

De waarde en het succes van je investering zijn sterk afhankelijk van de locatie en de vraag naar parkeerplaatsen in die specifieke omgeving. Een parkeerplaats in een druk stadscentrum kan bijvoorbeeld veel lucratiever zijn dan een vergelijkbare plek in een minder druk gebied. 

Daarom is het onmisbaar om grondig marktonderzoek te doen voordat je investeert. Begrijp de dynamiek van de buurt, de toekomstige ontwikkelingsplannen en de huidige vraag en aanbod van parkeerplaatsen. In sommige gevallen kan de vraag naar parkeerplaatsen afnemen als gevolg van veranderingen in stedelijke planning, zoals de introductie van lage-emissiezones, verbeteringen in openbaar vervoer of de opkomst van gedeelde mobiliteitsdiensten. 

Aan de andere kant kunnen bepaalde locaties profiteren van toenemende parkeerdruk door nieuwe commerciële of residentiële ontwikkelingen. Het is ook belangrijk om te kijken naar concurrentie in de buurt en om te overwegen hoe jouw parkeerplaats zich onderscheidt van andere beschikbare opties. 

Belangrijke overwegingen

Bij het investeren in parkeerplaatsen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Deze overwegingen helpen je om een goede beslissingen te nemen en de kans op een succesvolle investering te vergroten. Hier zijn de belangrijkste punten die je in gedachten moet houden:

Locatie, locatie, locatie

Net als bij elk onroerend goed is de locatie de sleutel tot succes van je investering. Investeer in gebieden met hoge parkeerdruk en weinig beschikbare plaatsen. 

Een parkeerplaats in een druk stadscentrum, nabij kantoorcomplexen, winkelgebieden of populaire uitgaansgelegenheden zal waarschijnlijk meer vraag en hogere huurprijzen genereren dan een vergelijkbare plek in een minder centraal gelegen gebied. 

Analyseer de verkeerspatronen, de nabijheid van openbaar vervoersknooppunten en de toegankelijkheid van de locatie. Overweeg ook toekomstige ontwikkelingen in de buurt die de vraag naar parkeerplaatsen kunnen beïnvloeden, zoals de bouw van nieuwe commerciële of residentiële projecten. 

Vraag en aanbod in de omgeving

Het is belangrijk om de markt te onderzoeken om de vraag naar parkeerplaatsen in de omgeving te begrijpen. Is er een tekort aan parkeerruimte in de buurt? Zijn er plannen voor nieuwe parkeerfaciliteiten die de concurrentie kunnen vergroten? Analyseer de huidige bezettingsgraad van bestaande parkeerplaatsen en parkeerfaciliteiten in de omgeving. Kijk naar demografische trends en economische factoren die de vraag kunnen beïnvloeden, zoals de groei van het aantal inwoners of het aantal werkgelegenheden in de buurt.

Beheer en onderhoud

Hoewel het beheer en onderhoud van parkeerplaatsen minder intensief is dan bij andere onroerend goed, moet je toch nadenken over wie deze taken op zich neemt. Overweeg of je dit zelf wilt doen of wilt uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Zelfbeheer kan kostenbesparend zijn, maar vereist tijd en inzet. Een professioneel beheerbedrijf kan zorgen voor routineonderhoud en klantenservice. 

Zorg ervoor dat je een duidelijk plan hebt voor regelmatig onderhoud, zoals het bijwerken van belijning en het onderhouden van verlichting en beveiligingssystemen. 

Btw-verplichtingen en belastingen

Wees je bewust van de btw-verplichtingen en andere belastingregels die van toepassing kunnen zijn op het verhuren van parkeerplaatsen. Dit kan invloed hebben op je netto-inkomsten. 

In sommige gevallen moet je btw in rekening brengen bij je huurders, wat betekent dat je een btw-nummer moet aanvragen en periodieke aangiften moet indienen. Dit kan administratieve lasten met zich meebrengen, maar biedt ook voordelen, zoals de mogelijkheid om de btw op uitgaven die met de verhuur te maken hebben terug te vorderen. 

Raadpleeg een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je voldoet aan alle wettelijke eisen en om te begrijpen hoe je je belastingverplichtingen kunt optimaliseren. Lees je graag meer over btw op de verhuur van parkeerplaatsen of garageboxen? Lees dan onze blog.

Conclusie

Investeren in parkeerplaatsen biedt een unieke en aantrekkelijke kans voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Het biedt voordelen zoals lage instapkosten, stabiele inkomstenstromen, en minder onderhoud vergeleken met traditionele vastgoedbeleggingen. Daarbovenop zorgt de constante vraag naar parkeerplekken, vooral in stedelijke gebieden, voor een betrouwbare bron van inkomsten en minimale leegstand.

Er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. De waardestijging van parkeerplaatsen is vaak beperkt, en lokale regelgeving kan een uitdaging vormen. Daarnaast kunnen onverwachte onderhoudskosten en afhankelijkheid van locatie en vraag invloed hebben op de winstgevendheid van je investering.

Bij het overwegen van een investering in parkeerplaatsen is het nodig om grondig marktonderzoek te doen, de locatie zorgvuldig te kiezen, en de relevante regelgeving en belastingverplichtingen te begrijpen. Met de juiste aanpak en goed geïnformeerde beslissingen kan investeren in parkeerplaatsen een lucratieve en relatief eenvoudige manier zijn om je investeringsportfolio te diversifiëren en je financiële doelen te bereiken.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste voordelen van investeren in parkeerplaatsen?

Investeren in parkeerplaatsen biedt diverse voordelen. Ten eerste zijn de instapkosten vaak lager dan bij andere vormen van vastgoed, zoals woningen of bedrijfsruimten. Daarnaast leveren parkeerplaatsen doorgaans stabiele inkomsten op, omdat de vraag naar parkeerplekken vooral in stedelijke gebieden hoog blijft. Het onderhoud is relatief eenvoudig en kosteneffectief, en je hebt de flexibiliteit om aan verschillende soorten huurders te verhuren, van individuele automobilisten tot bedrijven die meerdere plekken nodig hebben. 

Zijn er nadelen aan het investeren in parkeerplaatsen?

Ja, er zijn enkele nadelen om rekening mee te houden. De waardestijging van parkeerplaatsen is vaak beperkter dan die van andere soorten vastgoed, zoals woningen of commerciële panden. Daarnaast zijn er lokale regels en voorschriften die van invloed kunnen zijn op je investering. Denk aan vergunningen en gebruiksbeperkingen die per gemeente kunnen verschillen. Ook kunnen er onverwachte onderhoudskosten optreden, zoals het opnieuw asfalteren van het terrein of het installeren van extra beveiligingsmaatregelen. Tot slot is het succes van je investering sterk afhankelijk van de locatie en de vraag naar parkeerplaatsen in de specifieke omgeving.

Waar moet ik op letten bij het investeren in parkeerplaatsen?

Bij het investeren in parkeerplaatsen zijn er een paar belangrijke zaken om in gedachten te houden. De locatie is van groot belang: kies voor gebieden met een hoge parkeerdruk en weinig beschikbare plekken. Doe grondig marktonderzoek om de vraag en het aanbod in de omgeving te begrijpen. Kijk ook naar de toekomstplannen voor het gebied, zoals nieuwe bouwprojecten of veranderingen in de infrastructuur. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over het beheer en onderhoud van de parkeerplaats: wil je dit zelf doen of uitbesteden aan een professioneel beheerbedrijf? Tot slot, vergeet niet de btw-verplichtingen en andere belastingregels die van toepassing kunnen zijn op het verhuren van parkeerplaatsen. Dit kan invloed hebben op je netto-inkomsten, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent.

Spark-Host
worden?
Samen maken we het beste van je beschikbare parkeermogelijkheden.

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Belgische Kust