12 maart 2024 Laurent Bruggeman

Een overzicht: Btw bij het verhuren van een garage of staanplaats

In deze blog bespreken we de belangrijke aspecten van btw bij het verhuren van een garagebox in Vlaanderen. Of je nu een particulier bent of professioneel in de vastgoedsector, deze blog geeft een helder inzicht in de btw-regelgeving.

We zullen uitzonderingen op de regelgeving, de procedure voor het aanvragen van een btw-nummer, en de vereisten voor periodieke btw-aangiften behandelen.

Deze informatie is bedoeld om je te voorzien van duidelijke, beknopte en praktische richtlijnen voor het voldoen aan jouw fiscale verplichtingen bij het verhuren van een garagebox.

Disclaimer: De informatie in deze gids is bedoeld als algemeen advies en mag niet worden beschouwd als juridisch of fiscaal advies. Wetten en regelgevingen kunnen veranderen en variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden. Voor advies op maat en de meest actuele informatie adviseren we je contact op te nemen met een gekwalificeerde boekhouder of juridisch adviseur.

Btw op garage verhuur in het kort

Als je een garage verhuurt ben je btw-plichtig en moet de som van 21% btw aanrekenen aan zijn huurders.

Enkel en alleen kleine ondernemingen die een jaarlijkse omzet hebben die kleiner is dan € 25.000 kunnen beroep doen op de kleine ondernemings regeling. Hierdoor moet je geen rekening houden met btw.

Verhuur je slechts 1 garage, dan zal je inkomst waarschijnlijk lager liggen dan € 25.000 waardoor je hier gebruik van kunt maken. Heb je nog een andere economische activiteit, dan raadpleeg je best de fiscus.

Iedereen in Vlaanderen is btw-plichtig

In Vlaanderen wordt de btw-plicht niet licht opgenomen, vooral als het gaat om het verhuren van onroerend goed. Voor velen lijkt het misschien verrassend, maar elke verhuurtransactie van een garagebox is onderhevig aan btw.

Dit betekent dat wanneer je eigenaar bent van een garagebox en deze verhuurt, je je bewust moet zijn van de btw-verplichtingen die hierbij komen kijken. Het is niet alleen een kwestie van extra kosten; het gaat om de naleving van fiscale regels. Deze zijn uiteindelijk belangrijk voor jouw, je prijszetting en uiteindelijk de verdiensten.

Verhuur garage btw

Als we specifiek kijken naar de verhuur van garages en de btw-verplichtingen, dan zijn deze recht door zee. Je bent als verhuurder namelijk onderworpen aan de btw-regelgeving.

Wanneer je een garagebox of parkeerplaats verhuurt dan ben je btw-plichtig en moet je altijd 21% btw aanrekenen aan je huurders. Dit betekent ook dat de verhuurprijs inclusief 21% btw dient te worden aangegeven.

Voor een huurder heeft dit weinig impact want deze betaalt gewoon de prijs inclusief btw.

Voor de verhuurder of eigenaar brengt het een verantwoordelijkheid met zich mee om deze belasting correct af te dragen en aan te geven. Je moet de periodieke btw aangiften indienen (per maand of per kwartaal) en ten slotte de aan de huurders aangerekende btw doorstorten naar de staatskas.

Uitzonderingen op de btw wetgeving

Er bestaat een uitzondering op deze btw-wetgeving. Wanneer de totale inkomsten minder bedragen dan € 25.000 jaarlijkse omzet dan heb je recht op de vrijstellingsregeling. Hou er wel rekening mee dat dit niet enkel gaat over je huurinkomsten, maar alle geregistreerde inkomsten, ook van een andere economische activiteit, op dezelfde btw-nummer.

Ook goed om weten is wanneer je beroep doet op deze bijzondere regeling, je geen btw moet afdragen, maar ook geen btw kunt aftrekken. Denk maar aan kosten voor onderhoud en renovatie aan de autostaanplaatsen of garagebox.

De regeling voor kleine ondernemingen kan zeker interessant zijn, maar overleg zeker eerst me de fiscus of je boekhouder. Vrijgesteld worden van btw heeft voor- en nadelen.

Als particulier of als professioneel een garage verhuren

Ongeacht je statuut, wanneer je een garage verhuurt moet je btw aanrekenen. Als particulier zul je dan een btw-nummer aanvragen en het maandelijks inkomen aangeven. Tenzij je kiest voor de regeling voor een kleine onderneming zoals hierboven beschreven.

Als professionele verhuurder is een garage verhuren zoals elke andere inkomst waar btw op geint moet worden.

Een btw-nummer aanvragen bij de bevoegde instanties

Als je aan de slag wilt met verhuren is een btw-nummer een must. Deze aanvraag doe je door je te registreren bij de Belgische Kruispuntbank van Ondernemingen. Hier ontvang je een ondernemingsnummer waarmee je je btw nummer kunt aanvragen bij FOD Financiën.

Dit btw-nummer is niet alleen een wettelijk vereiste, maar het stelt je ook in staat om je btw-transacties correct te verwerken en te rapporteren. Wees je ervan bewust dat het verkrijgen van dit nummer een bevestiging is van je verantwoordelijkheden als btw-plichtige verhuurder.

Periodieke btw aangiften en andere verplichtingen

Na het verkrijgen van je btw-nummer, komt de volgende stap: het regelmatig indienen van btw-aangiften. Deze aangiften zijn meestal per kwartaal en vereisen nauwkeurige administratie van alle btw die je hebt geïnd en die je verschuldigd bent.

Dit is een niet te onderschatten verantwoordelijkheid, aangezien fouten kunnen leiden tot boetes of audits. Naast de btw-aangiften moet je ook zorg dragen voor een gedetailleerde administratie en mogelijk andere fiscale verplichtingen, afhankelijk van je situatie.

Het consequent bijhouden van deze verplichtingen is een noodzaak voor een succesvolle en conforme verhuurpraktijk.

Je garage verhuren op autopiloot?

Zie je op tegen de complexiteit van het verhuren van je garagebox? Maak kennis met SparkSpot!

We zorgen voor de tijdelijke verhuur van garages en parkeerplekken voor bezoekers en reizigers. Hierdoor kun jij je garage zorgeloos laten renderen zonder het gedoe.

Met ons platform is jouw garagebox niet alleen snel en efficiënt verhuurd, maar bieden we je ook de ondersteuning en tools die nodig zijn om je verhuurervaring naadloos en aangenaam te maken. Ook benieuwd hoe we jouw verhuur kunnen Sparken? Neem contact op voor meer informatie.

Spark-Host
worden?
Samen maken we het beste van je beschikbare parkeermogelijkheden.

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Belgische Kust