5 maart 2024 Laurent Bruggeman

Een garagebox verhuren? Een compleet overzicht!

Zit jij met een lege garagebox? Dan is dit misschien wel je startpunt naar een winstgevende verhuurervaring.

In deze gids lees je hoe je op een slimme en eenvoudige manier je garagebox kunt verhuren in België. We geven je een compleet inzicht van start tot finish.

Klaar om je garagebox te transformeren tot een extra inkomen?

Maak een plaatsbeschrijving van je garage

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus voor je start met je garage verhuren is het belangrijk om een goede plaatsbeschrijving op te stellen. Dit is niet zomaar een formaliteit; het is een stap om je garagebox te beschermen tijdens de verhuur.

Documenteer de huidige staat van de garage grondig met foto’s en een beschrijving van alles, van de vloer tot het dak. Noteer eventuele bestaande schade of bijzonderheden die belangrijk zijn.

Een plaatsbeschrijving heeft voor jou als verhuurder namelijk twee voordelen:

  1. Wanneer er schade is door de verhuur dan weet je precies wat die schade is.
  2. Bij het verhuren aan je nieuwe huurders hebben ze een duidelijk inzicht in de huidige staat van je garage.

Dus wanneer je je garage verhuurt, is het goed om hier even de tijd voor te nemen. Het geeft je namelijk extra gemoedsrust.

Garagebox verhuren of parkeerplaats verhuren met sparkspot

Stel een huurcontract op

Een goede overeenkomst of huurcontract is als een stevig anker. Het zorgt ervoor dat zowel jij als de huurder weten waar jullie aan toe zijn en helpt toekomstige misverstanden te voorkomen.

Hoewel deze overeenkomst perfect mondeling kan afgesproken worden, is het toch goed om hier kort een schriftelijk huurcontract voor te stellen. Dit zorgt er voor dat er geen discussies of onduidelijkheden zijn in de toekomst.

Een groot verschil bij een garage verhuren is dat je niet moet voldoen aan het Vlaamse Woninghuurdecreet. Dat wil zeggen meer flexibiliteit en minder beperkende regels.

Zorg ervoor dat het contract helder en duidelijk is. Neem niet alleen de huurprijs en betalingsvoorwaarden op, maar ook regels rond gebruik en onderhoud en de voorwaarden voor opzegging.

Je garage verhuren? Zet de juiste prijs

De juiste huurprijs vaststellen kan soms aanvoelen als een abstracte kunstvorm. Het is een balans tussen aantrekkelijk zijn voor huurders en een eerlijke vergoeding krijgen voor je ruimte of laadpaal.

Onderzoek de gangbare huurprijzen in je omgeving voor gelijkaardige garages en plaatsen. Factoren zoals locatie (vlak bij of midden in de stad), grootte, en extra voorzieningen zoals beveiliging kunnen de prijs beïnvloeden.

Een competitieve, maar rechtvaardige prijsstelling zal niet alleen sneller een huurder aantrekken, maar ook bijdragen aan een langdurige en tevreden verhuurrelatie.

Garagebox verhuren doe je met btw

Het verhuren van een garagebox, garage, parkeerplaats of andere autostaanplaatsen gaat gepaard met bepaalde fiscale verplichtingen, waaronder btw. In België is het verhuren van parkeerruimte geen uitzondering en heb je btw-verplichtingen.

Dit betekent dat je als verhuurder 21% btw moet rekenen bovenop de huurprijs, ook als particulier, en deze moet aangeven bij de belastingdienst. Elke ondernemer in België is btw-plichtig en moet dan ook deze inkomsten aangeven bij hun maandelijks inkomen.

Wil je een garagebox verhuren en plan je op heel wat inkomsten, dan moet je verplicht een btw-nummer aanvragen. In dit geval moet je ook rekening houden met je periodieke btw-aangiften en je belastingaangifte.

Wil je graag een professionele verhuurder worden? Neem dan eerst contact op met een boekhouder en win juridisch advies in bij een expert.

Kleine onderneming krijgt een uitzondering

Ben je niet btw-plichtig door een andere economische activiteit of ligt de totale inkomst lager dan 25.000 euro per jaar? Dan kun je in aanmerking komen voor de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen.

Dit betekent dat je geen btw hoeft te rekenen op de huur en ook geen btw-aangifte hoeft te doen. Dit maakt het verhuurproces eenvoudiger en kan aantrekkelijk zijn voor huurders die op zoek zijn naar een meer eenvoudige optie. Het geeft je namelijk een beperkte administratie en enkele voordelen.

Controleer de huidige drempelbedragen en voorwaarden om te zien of jouw verhuuractiviteit binnen deze regeling valt.

Een garagebox verhuren zonder gedoe? Kies voor SparkSpot!

Zie je op tegen de complexiteit van het verhuren van je garagebox? Maak kennis met SparkSpot!

We zorgen voor de tijdelijke verhuur van garages en parkeerplekken voor bezoekers en reizigers. Hierdoor kun jij je garage zorgeloos laten renderen zonder alle verplichtingen.

Met ons platform is jouw garagebox niet alleen snel en efficiënt verhuurd, maar bieden we je ook de ondersteuning en tools die nodig zijn om je verhuurervaring naadloos en aangenaam te maken. Ook benieuwd hoe we jouw verhuur kunnen Sparken? Neem contact op voor meer informatie.


Disclaimer: De informatie in deze gids is bedoeld als algemeen advies en mag niet worden beschouwd als juridisch of fiscaal advies. Wetten en regelgevingen kunnen veranderen en variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden. Voor advies op maat en de meest actuele informatie adviseren wij je contact op te nemen met een gekwalificeerde boekhouder of juridisch adviseur.


Veelgestelde vragen

Waar is SparkSpot actief?

SparkSpot is actief in de volledige Belgische-kust regio, Gent en Brugge. Hier kun je als verhuurder binnenkort aan de slag met je garage verhuren op ons gloednieuw platform. Daar kunnen toeristen en bezoekers je parkeerplaats of laadpaal reserveren en huren.

Hoeveel brengt een garagebox op?

De opbrengst van het verhuren van een garagebox kan variëren en hangt af van verschillende factoren zoals locatie, grootte, en extra’s zoals beveiliging of toegankelijkheid. In stedelijke gebieden of locaties nabij belangrijke voorzieningen kan de opbrengst hoger zijn. Gemiddeld genomen kunnen eigenaars van garageboxen een aantrekkelijke aanvulling op hun inkomen verwachten, maar het is belangrijk om marktonderzoek te doen in jouw specifieke regio om een realistisch beeld te krijgen als je investering rendabel zal zijn voor verhuur.

Wat is de gemiddelde huurprijs van een garagebox?

De gemiddelde huurprijs van een garagebox in België varieert. In stedelijke gebieden of locaties met hoge parkeerdruk liggen de prijzen doorgaans hoger dan in minder bevolkte gebieden. Huurprijzen worden ook beïnvloed door de staat van de garagebox, de grootte en eventuele extra voorzieningen. Een marktonderzoek in de omgeving kan een duidelijker beeld geven van de gangbare huurprijzen.

Hoeveel belasting op verhuur garage?

Voor de verhuur van een garagebox in België moet je rekening houden met btw, die doorgaans 21% bedraagt. Echter, als kleine onderneming kun je mogelijk in aanmerking komen voor een btw-vrijstelling, mits je jaaromzet onder een bepaald drempelbedrag blijft. Daarnaast kunnen er ook andere belastingen van toepassing zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en eventuele andere inkomsten. Het is aan te raden om advies in te winnen bij een fiscaal adviseur voor gedetailleerde informatie over de belastingen op jouw specifieke situatie.

Wanneer ben je btw-plichtige?

Je bent btw-plichtige als je regelmatig en zelfstandig economische activiteiten uitoefent waarbij je goederen levert of diensten verstrekt in het kader van je bedrijf of beroep, en deze activiteiten vallen binnen het bereik van de btw-wetgeving. In de context van het verhuren van een garagebox betekent dit dat wanneer je op regelmatige basis garageboxen verhuurt en dit als een economische activiteit beschouwt kan worden, je in principe btw-plichtig bent.

Het houdt in dat je verplicht bent om btw in rekening te brengen over de huur die je ontvangt en deze btw moet afdragen aan de belastingdienst. Daarnaast dien je een btw-nummer aan te vragen, periodieke btw-aangifte te doen, en een administratie bij te houden van je btw-activiteiten.

Spark-Host
worden?
Samen maken we het beste van je beschikbare parkeermogelijkheden.

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Belgische Kust