15 april 2024 Laurent Bruggeman

Een garagebox kopen om te verhuren: is het een slimme investering?

Investeren in een garagebox als verhuurobject lijkt misschien een atypische keuze, maar het kan verrassend voordelig zijn. Zeker wanneer je ervoor kies om je garagebox te verhuren.

Dit artikel gaat dieper in op wat deze specifieke vorm van vastgoed zo aantrekkelijk maakt. Van de realistische kosten en potentiële huuropbrengsten tot de unieke marktdynamiek van groeiende steden en de veranderende behoeften van stadsbewoners en toeristen.

We bespreken ook de juridische en fiscale aspecten die komen kijken bij het kopen en verhuren van een garagebox.

Voor zowel de ervaren investeerders als nieuwe vastgoed fanaten, de inzichten die hier worden gedeeld, kunnen je helpen een weloverwogen beslissing te nemen over deze bijzondere investeringskans.

Disclaimer: De informatie in deze gids is bedoeld als algemeen advies en mag niet worden beschouwd als juridisch of fiscaal advies. Wetten en regelgevingen kunnen veranderen en variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden. Voor advies op maat en de meest actuele informatie adviseren we je contact op te nemen met een gekwalificeerde boekhouder of juridisch adviseur.

Redenen om te investeren in garages

Investeren in garages is aantrekkelijk vanwege de stabiele en mogelijk gunstige huuropbrengsten die ze kunnen bieden. Deze investering is toegankelijker en vereist minder startkapitaal dan traditioneel vastgoed zoals huizen of appartementen.

Ook het administratieve proces is relatief eenvoudig, en de risico’s van schade door huurders zijn minimaal. Het is in vergelijking met ander vastgoed dus een makkelijke start en het kan een mooie meerwaarde bieden met een aantrekkelijk rendement.

Groeiende populatie en krimpende ruimte in steden

Door de toenemende bevolking en de krimp van de openbare ruimte in stedelijke gebieden is er een stijgende vraag naar parkeeroplossingen. Dit maakt investeren in garages en parkeerplaatsen nog aantrekkelijker, vooral in drukke stedelijke gebieden. Ook populaire toeristische bestemmingen zoals kuststeden zijn erg aantrekkelijke regio’s om te investeren in dit soort vastgoed.

Het investeren in goed gelegen parkeerplaatsen en garageboxen kan leiden tot aanzienlijke verhuur- en verkoopkansen, aangezien de vraag naar parkeerruimte in deze gebieden waarschijnlijk zal blijven groeien.

Zeker wanneer je samenwerkt met SparkSpot kun je hier het maximale uit je rendement halen. Door te verhuren aan dagtoeristen en bezoekers verhoog je je omzet en geniet je van een vlotte verhuur. Ook benieuwd hoe we jou kunnen helpen met de verhuur van je garagebox of parkeerplaats? Neem contact op met ons team voor meer informatie

Wat kost een parkeerplaats of garagebox?

De kosten van een parkeerplaats variëren aanzienlijk, afhankelijk van de locatie en het type (bijvoorbeeld gesloten garageboxen versus een open parkeerplaats).

Over het algemeen zijn de prijzen voor gesloten garageboxen hoger dan die voor open parkeerplaatsen. Maar ook de locatie en voorzieningen gaan een verschil maken in prijs. Dank maar aan een garagebox in het centrum van de stad met een laadpaal ten opzichte van een garage in een landelijke regio.

Ook vraag en aanbod speelt een belangrijke rol in de huidige prijzen van garages en parkeerplaatsen. Vaak zakken de prijzen wanneer er een overaanbod is door bijvoorbeel een groot nieuwbouwproject in de regio.

De investering in een parkeerplaats of garagebox is echter relatief lager in vergelijking met andere vastgoedtypen, waardoor het een toegankelijker optie is voor mensen met een beperkter budget.

De gemiddelde prijzen liggen voor garageboxen tussen de 30.000 en de 50.000 euro. In populaire regio’s zoals de Belgische kust kunnen deze prijzen stijgen tot 100.000 of meer.

Voor een autostaanplaats kun je rekenen op een gemiddelde prijs van 10.000 euro tot 30.000 euro afhankelijk van regio, ligging en dergelijke. Net zoals garageboxen kan een staanplaats flik oplopen in prijs in populaire regio’s.

Wat zijn de huuropbrengsten?

Investeren in garages kan aantrekkelijke huuropbrengsten bieden afhankelijk van de ligging. Deze inkomsten worden beïnvloed door diverse factoren zoals locatie, vraag, en de kwaliteit van de garagebox.

In stedelijke gebieden waar parkeerruimte schaars is, kunnen de huuropbrengsten aanzienlijk zijn. Belangrijk is om rekening te houden met de lokale markt en prijzen te bepalen die competitief, maar ook eerlijk zijn. Een goed onderhouden garage in een gebied met hoge parkeerdruk kan een stabiele bron van inkomsten zijn.

Als gemiddelde kun je voor de reguliere verhuur van garageboxen ongeveer rekenen op een 80 – 120 euro per maand.

Lage toetredingsbarrière bij investeren in garages

Een van de aantrekkelijke aspecten van investeren in garages is de relatief lage toetredingsbarrière. In vergelijking met andere vastgoedinvesteringen, zoals appartementen of commercieel vastgoed, vereist het kopen van een garage minder kapitaal.

Dit maakt het een toegankelijker optie voor beginnende investeerders of diegenen met een beperkter budget. Bovendien zijn de operationele en onderhoudskosten van een garage over het algemeen lager dan bij andere soorten vastgoed.

Wat wel een goede bijkomende investering kan zijn is een laadpaal voor elektrische wagens en/of fietsen. Dit kan de huuropbrengsten aanzienlijk verhogen, zeker met de stijgende vraag.

Juridische en contractuele aspecten

Wanneer je investeert in garages, zijn er verschillende juridische en contractuele aspecten waar je rekening mee moet houden. Hier overlopen we de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden.

Moet je naar de notaris?

In België ben je verplicht om beroep te doen op een notaris bij iedere aankoop van onroerend goed, dus ook garageboxen of een autostaanplaats. Bij de aankoop betaal je registratierechten, wat in Vlaanderen 10% is van het aankoopbedrag. Daarbovenop kom ook het ereloon van de notaris en de aktekosten om het dossier op te stellen. Alle kosten samen komen in totaal ongeveer neer op 14% à 15% van het aankoopbedrag. Voor een nauwkeurige inschatting vraag je het best raad aan een professionele juridische of financiële adviseur.

Welk huurcontract?

Afhankelijk van hoe jij je verdienmodel ziet zal je hier op moeten aansturen. Verhuur op lange termijn of ’traditionele verhuur’ geniet wel van een aantal voordelen ten opzichte van woningverhuur. Een garagebox of parkeerplaats valt namelijk niet onder het algemeen huurrecht. Dit betekend meer vrijheden voor de verhuurder.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een contract van onbepaalde duur of bepaalde duur, de borg is zelf te bepalen en je kunt onroerende voorheffing ten laste leggen van de huurder.

Kies je voor kortetermijn verhuur bij SparkSpot dan heb je geen huurcontract nodig. Er worden reservaties en afspraken gemaakt via het platform, wat jouw een pak werk bespaart.

Het parkeerbeleid van lokale overheden

Het parkeerbeleid van lokale overheden kan ook een invloed hebben op de waarde en het potentieel van investeringen in garages. Gemeentes en steden hanteren diverse beleidsregels rondom parkeren, variërend van parkeertarieven en -beperkingen tot de ontwikkeling van nieuwe parkeervoorzieningen.

Deze regelgeving kan direct van invloed zijn op de vraag naar privéparkeerplekken en daarmee op de potentie van een garage als investering.

In het stadscentrum zijn garages en parkeerplekken erg gegeerd. In veel gevallen zijn parkeer tarieven erg hoog en de mogelijkheid om te parkeren is vrij laag. Investeren in een garage in het centrum van een stad kan dus een erg goede investering zijn.

Parkeerbeleid en de impact op investeringen

De impact van het parkeerbeleid op investeringen is niet te onderschatten. Gebieden met strenge parkeerrestricties of hoge kosten voor openbaar parkeren kunnen de vraag naar privégarages doen stijgen, wat resulteert in hogere huuropbrengsten.

Echter, beleidsveranderingen zbinnen openbaar vervoer of milieuvriendelijke maatregelen kunnen de vraag weer verminderen. Het circulatieplan van Gent is iher een goed voorbeeld van. Voor investeerders is het daarom van belang om goed geïnformeerd te zijn over het huidige en toekomstige parkeerbeleid, om zo weloverwogen investeringsbeslissingen te kunnen nemen.

Voordelen en nadelen van investeren in garages

Investeringen in garages brengen zowel voordelen als nadelen met zich mee, afhankelijk van factoren zoals locatie, marktdynamiek, en persoonlijke financiële doelen.

Voordelen

  • Aantrekkelijk rendement: Vooral in gebieden met beperkte parkeerruimte kan investeren in garages aanzienlijke huuropbrengsten genereren.
  • Lage instapkosten: Vergeleken met andere vastgoedinvesteringen, zijn de initiële investeringskosten vaak lager.
  • Minder onderhoud en beheer: Garages vereisen meestal minder onderhoud dan andere vastgoedtypen, wat ze een handige optie maakt voor passief inkomen.

TIP: Wil je nog meer rendement met minder beheer? SparkSpot zorgt er voor dat jij zorgeloos kunt verhuren aan dagtoeristen en bezoekers aan de beste prijs zonder de kopzogen van het beheer. Wij nemen het hele geregel voor je over. Van communicatie tot verhuur.

Nadelen

  • Marktfluctuaties: De waarde en vraag naar parkeerplaatsen kunnen sterk variëren door lokale beleidsveranderingen en stadsontwikkelingen.
  • Beperkte waardevermeerdering: In vergelijking met ander vastgoed is er een beperkter potentieel voor waardestijging.
  • Liquiditeitsrisico’s: Garages kunnen soms moeilijker verkocht worden, wat een risico vormt voor de liquiditeit van je investering.
  • Administratieve rompslomp: Als professionele uitbater van een garage is het inkomen relatief laag voor de moeite dat het soms kan kosten. Zeker wanneer je kies om op korte termijn te verhuren. Het uitbesteden van je verhuur aan SparkSpot kan hier uiteraard de oplossing bieden.

Financiële en fiscale aspecten

Bij het investeren in garages zijn de financiële en fiscale aspecten belangrijke overwegingen. Denk onder andere aan:

Belastingen op moment van aankoop

Bij de aankoop van een garagebox in België zijn er bepaalde belastingen van toepassing. Dit omvat onder andere de registratierechten, die een percentage vormen van de aankoopprijs. Deze kosten zijn direct verbonden met de aanschaf en moeten meegenomen worden in de totale investeringskosten.

Jaarlijkse belastingen op huurinkomsten in België

Voor het bezit van een garagebox en de gegenereerde huurinkomsten, ben je onderhevig aan jaarlijkse belastingen. Deze belastingen zijn gebaseerd op het kadastraal inkomen van het pand, aangepast met een indexatie. Het is belangrijk om deze belastingen mee te nemen in je rendementsberekeningen om een realistisch beeld te krijgen van het netto rendement van je investering.

Onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing mag ook niet vergeten worden. Deze belasting wordt jaarlijks geheven op basis van het kadastraal inkomen van het vastgoed. Het bedrag varieert afhankelijk van de regio en de vastgestelde waarde van het vastgoed, waaronder een garage. Dit bedrag kan een impact hebben op de jaarlijkse kosten en opbrengsten van het bezit van een garage.

Personenbelasting

Bij de personenbelasting wordt het inkomen uit de garage belast. Dit betekent dat de inkomsten uit verhuur deel uitmaken van het totale belastbare inkomen, wat invloed heeft op de belastingaanslag. Deze aanslag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder persoonlijke belastingschijven en aftrekposten.

Belastingen op moment van verkoop

De belastingen bij verkoop zijn afhankelijk van de termijn van eigendom en de gerealiseerde meerwaarde.

  • Verkoop na 5 jaar: Indien de garage langer dan 5 jaar in eigendom is, wordt de meerwaarde in veel gevallen niet belast. Dit maakt langdurig bezit fiscaal aantrekkelijk.
  • Verkoop binnen de 5 jaar: Bij verkoop binnen 5 jaar na aankoop kan er sprake zijn van belasting op de meerwaarde. De specifieke voorwaarden en tarieven kunnen variëren, en het is raadzaam hierover advies in te winnen bij een belastingadviseur.

Deze fiscale aspecten vereisen een nauwkeurige planning en overweging. Het is belangrijk om up-to-date te blijven met de fiscale wetgeving en om professioneel advies in te winnen om onverwachte kosten te vermijden en de fiscale efficiëntie te maximaliseren.

BTW-verplichtingen en mogelijkheden

Bij het investeren in garages speelt de btw een belangrijke rol. Afhankelijk van de specifieke situatie en de aard van de transactie kunnen er verschillende btw-regels van toepassing zijn. Bijvoorbeeld, de verkoop van nieuwe garages is vaak btw-plichtig.

Er bestaat een uitzondering voor btw-vrijstelling wanneer de totale inkomsten minder bedragen dan € 25.000 jaarlijkse omzet dan heb je recht op de vrijstellingsregeling. Hou er wel rekening mee dat dit niet enkel gaat over je huurinkomsten, maar alle geregistreerde inkomsten, ook van een andere economische activiteit, op dezelfde btw-nummer.

Lees alles over btw bij het verhuren van een garage of staanplaats.

Het berekenen van het rendement

Het berekenen van het rendement op je investering in garages vereist een gedetailleerde analyse van verschillende financiële factoren. Dit omvat de initiële aankoopprijs, de jaarlijkse huuropbrengsten, de onderhoudskosten en de belastingen. Door deze kosten en opbrengsten tegen elkaar af te wegen, krijg je een realistisch beeld van het werkelijke rendement van de investering. Het is ook belangrijk om rekening te houden met eventuele waardevermeerdering van de garage, wat kan bijdragen aan het totale rendement op lange termijn.

Conclusie

Investeren in garages biedt een uniek perspectief binnen de vastgoedmarkt. De combinatie van relatief lage instapkosten, potentiële hoge huuropbrengsten en lagere onderhoudsvereisten maken het een aantrekkelijke optie voor veel investeerders.

Echter, zoals bij elke investering, zijn er risico’s en variabelen om rekening mee te houden, waaronder lokale parkeerbeleid, fiscale aspecten, en marktdynamiek.

Door een goed begrip van deze factoren, kunnen investeerders weloverwogen beslissingen nemen die passen bij hun financiële doelen. Deze blog biedt een grondige kijk op wat nodig is om slim en succesvol te investeren in garages.

Veelgestelde vragen

Is een garage kopen een goede belegging?

Het kopen van een garage kan een verstandige belegging zijn, vooral in gebieden met een hoge vraag naar parkeerruimte. Het biedt potentiële voordelen zoals stabiele huuropbrengsten, lagere onderhoudskosten in vergelijking met andere vastgoedtypes, en een relatief lage instapdrempel. De sleutel tot succes is het kiezen van de juiste locatie en het begrijpen van de lokale marktdynamiek.

Wat levert een garagebox op per maand?

De maandelijkse opbrengst van een garagebox hangt sterk af van factoren zoals locatie, vraag, en de staat van de garage. In drukbevolkte stedelijke gebieden of bij hoogwaardige commerciële ruimtes kunnen de opbrengsten aanzienlijk zijn, maar deze kunnen variëren. In gebieden met veel vraag, zoals de kust regio, kunnen de huurinkomsten hoger uitvallen dan in andere regios. De huurinkomsten worden tevens jaarlijks geïndexeerd.

Is investeren in een garagebox slim?

Ja, investeren in een garagebox kan slim zijn, mits je strategisch te werk gaat. Het is vooral gunstig voor beleggers die op zoek zijn naar relatief lage instapkosten en lagere onderhoudsvereisten, gecombineerd met de mogelijkheid van een stabiel huurinkomen. Zoals bij elke investering, is het belangrijk de markt te begrijpen en een weloverwogen keuze te maken.

Is er veel vraag naar garageboxen?

De vraag naar garageboxen kan hoog zijn, met name in stedelijke gebieden waar de parkeerruimte beperkt is. Deze vraag wordt vaak gedreven door de groeiende stedelijke bevolking en het verminderen van beschikbare parkeerruimte in dichtbevolkte wijken. Het voordeel van een garage is dat we spreken over een beveiligd gebouw.

Spark-Host
worden?
Samen maken we het beste van je beschikbare parkeermogelijkheden.

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Belgische Kust