17 mei 2024 Laurent Bruggeman

Slim Beleggen: Je parkeerplaats verhuren als lucratieve investering

Overweeg je om jouw parkeerplaats te verhuren? Dan kan dat een lucratieve oplossing zijn voor jou als eigenaar. In dit artikel vind je een stap-voor-stap gids die je door het proces leidt van een parkeerplaats verhuren.

Van het begrijpen van btw-verplichtingen tot het opstellen van een waterdicht huurcontract. Maximale rendement, minimale zorgen. Dat is waar we voor staan bij SparkSpot.

Belangrijkste Punten

  • Als particuliere parkeerplaats verhuurder moet je btw doorrekenen aan de huurder, maar voor kleinere verhuurders onder 25.000 euro is er een btw-vrijstellingsregeling mogelijk.
  • De locatie bepaalt grotendeels de waarde van een parkeerplaats; centrumbereik en nabijheid van voorzieningen verhogen de huurprijs en vraag.
  • Investering in een parkeerplaats kan een stabiel rendabiliteitspercentage tussen 4% en 12% opleveren met over het algemeen lage onderhouds- en beheerskosten.

De impact van btw bij het verhuren van een parkeerplaats

Heb je wel eens nagedacht over de btw-verplichtingen als je je parkeerplaats verhuurt? Als particuliere verhuurder moet je namelijk btw doorrekenen aan de huurder. En ja, dat betekent dat je een btw-nummer moet aanvragen.

Dit lijkt misschien een heel gedoe, maar het is een noodzakelijk kwaad voor zij die willen verhuren. Het voordeel? Je mag de btw die je betaalt op goederen en diensten die met de verhuur te maken hebben, aftrekken. In dit geval is een btw-nummer aanvragen dus best handig.

Maar niet iedereen is btw-plichtig. Als je parkeerplaats onderdeel is van een groter onroerend goed dat je ook verhuurt, kunt je als btw plichtige vrijgesteld zijn van het aanrekenen van btw. Dit kan een verademing zijn als je niet zit te wachten op de administratieve rompslomp van periodieke btw-aangiften, vooral wanneer je privé belast wordt.

Voor meer informatie over de complete btw-wetgeving verwijzen we je graag door naam ons artikel: Btw bij het verhuren van een garage of staanplaats.

Selecteren van de ideale parkeerlocatie

Nu vraagt je je misschien af: hoe kies ik de juiste plek om te investeren? Het antwoord ligt voor het grootste deel in de locatie. Een parkeerplaats in het stadscentrum of dichtbij openbaar vervoer kan goud waard zijn. De nabijheid van winkels en openbaar vervoer maakt het leven van huurders gemakkelijker, en dat drijft de huurprijs op.

De meest succesvolle parkeergarages, garageboxen of staanplaatsten liggen namelijk in het stadcentrum of vlak bij toeristische trekpleisers zoals de kust.

Huurinkomsten en belastingen

Je parkeerplaats verhuren betekent een nieuwe bron van inkomsten, maar hoe zit het met de belastingen? Je moet zowel het kadastraal inkomen als de totale bruto huurinkomsten opgeven. Gelukkig is de verhuur van een parkeerplaats meestal vrijgesteld van btw. Echter, als je parkeerplaats wordt gebruikt voor activiteiten die wel btw-plichtig zijn, dan ben je ook belasting verschuldigd.

Liggen je jaarlijkse huurinkomsten lager dan 25.000 euro en heb je geen andere economische activiteit heeft die btw-plichtig is? In dat geval kun je rekenen op een btw-vrijstellingsregeling. Hierdoor word je vrijgesteld van de meeste andere btw-verplichtingen. Dit scheelt een hoop papierwerk bij jouw belastingaangifte.

Het opstellen van een huurovereenkomst

Een huurovereenkomst kan in veel gevallen de zekerheid bieden aan zowel de huurder als verhuurder. Want goede afspraken maken goede vrienden. Een overeenkomst bevat duidelijke en juridisch geldige afspraken en voorkomt misverstanden en geschillen. Zorg ervoor dat je contract informatie bevat over:

  • de betrokken partijen
  • de parkeerplaats
  • de huurperiode
  • de huurprijs en voorwaarden

Denk ook aan bepalingen voor tussentijdse opzegging en een geschillenclausule. En misschien wil je verbieden dat de garage gebruikt kan worden voor het opslaan van gevaarlijke producten? Hou er in elk geval rekening mee bij het opmaken van je contract.

Onderhoud en verantwoordelijkheden van de verhuurder

Het onderhouden van je parkeerplaats vereist aandacht, maar gelukkig zijn de kosten vaak beheersbaar. Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor het in goede staat houden van de parkeerplaats. Dit betekent dat je regelmatig de ruimte inspecteert, schoonmaakt, en eventuele schade repareert.

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de parkeerplaats. Dit kan inhouden dat je investeert in goede verlichting of zelfs beveiligingscamera’s om de ruimte aantrekkelijk en veilig te houden voor huurders. Ook de kosten van verzekeringen en eventuele beheerskosten komen meestal voor jouw rekening, afhankelijk van wat er in het huurcontract staat. Het is cruciaal om deze aspecten goed te regelen om problemen te voorkomen en een betrouwbare verhuurervaring te garanderen.

Voordelen van een parkeerplaats als vastgoedinvestering

Het verhuren van een autostaanplaats biedt enkele aantrekkelijke voordelen. Het kan je een rendabiliteitspercentage tussen de 4% en 12% opleveren, wat zeker niet slecht is. Bovendien is het een stabiele bron van huurinkomsten die niet veel tijd of moeite kost om te beheren.

Voor investeerders die net beginnen of een kleiner budget hebben, is een parkeerplaats een betaalbare optie vergeleken met andere vastgoedinvesteringen. En laten we niet vergeten dat de onderhouds- en beheerskosten relatief laag zijn, wat het een nog aantrekkelijkere optie maakt.

Alternatieve parkeeropties: garageboxen en autostaanplaatsen

Als u op zoek bent naar meer dan alleen een parkeerplaats, zijn er alternatieven zoals garageboxen en autostaanplaatsen. Hoewel deze ook btw-plichtig kunnen zijn, hangt hun aantrekkelijkheid als investering sterk af van hun locatie, net zoals bij parkeerplaatsen.

Parkeerplatforms en parkeermakelaars

Het vinden van huurders voor jouw parkeerplaats kan een uitdaging zijn, maar daar komt SparkSpot om je te helpen. Ons platform helpt eigenaars hun autostaanplaats of garagebox aan te bieden aan dagtoeristen in steden of de kust. Dankzij de keuze voor korte termijn verhuur kan je meer rendement halen uit je investering.

Ook benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem contact op met ons team en laat je verhuur niet aan het toeval over.

Conclusie

Het verhuren van parkeerplaatsen houdt heel wat in, maar is een van de meest toegankelijke methodes om te investeren in vastgoed. Van het navigeren door btw-verplichtingen en het kiezen van de ideale locatie tot het opstellen van een waterdichte huurovereenkomst en het efficiënt beheren van je investering, de mogelijkheden zijn legio.

En met de hulp van SparkSpot is het vinden van huurders eenvoudiger dan ooit. Laat deze kansen niet aan je voorbijgaan en maak van jouw parkeerplaats een bron van passief inkomen voor de toekomst.

Veelgestelde Vragen

Kan je een parkeerplaats verhuren?

Ja, je kunt een parkeerplaats verhuren. Dit is vooral gebruikelijk in stedelijke gebieden waar parkeerruimte schaars is. Het verhuren van een parkeerplaats kan een goede bron van extra inkomen zijn.

Hoeveel huur voor een parkeerplaats?

De huurprijs voor een parkeerplaats hangt sterk af van de locatie en vraag. In grote steden kan de huur variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s per maand. Het is aan te raden om lokale advertenties te bekijken voor een indicatie van gangbare prijzen in jouw gebied.

Is het slim om een parkeerplaats te kopen?

Het kopen van een parkeerplaats kan een slimme investering zijn, vooral in gebieden met hoge parkeerkosten en beperkte beschikbaarheid. De investering kan zorgen voor stabiele huurinkomsten en in sommige markten zelfs kapitaalgroei op lange termijn.

Hoeveel huur kan ik vragen voor een garage?

Net als bij parkeerplaatsen, varieert de huur die je kunt vragen voor een garage afhankelijk van de locatie, grootte en eventuele extra voorzieningen zoals elektriciteit en beveiliging. Huurprijzen kunnen uiteenlopen van een bescheiden bedrag in landelijke gebieden tot aanzienlijke bedragen in grote steden. Om een concurrerende prijs te bepalen, is het verstandig om de lokale markt te onderzoeken en vergelijkbare eigenschappen te bekijken.

 

Spark-Host
worden?
Samen maken we het beste van je beschikbare parkeermogelijkheden.

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Belgische Kust